Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju i gdy się zagotuje, gotować 5 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Brokuła opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, a gdy się zagotuje gotować pod przykryciem 5 minut i odcedzić.
Wędzony boczek i kiełbasę (można obrać z osłonki) pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć olej i rozgrzać. Następnie przełożyć boczek wędzony, kiełbasę i razem lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać, minutkę podsmażyć i zdjąć z ognia.
¾ wody wlać do rondelka i zagotować. Do pozostałej wody dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać śmietanę, ponownie rozmieszać i wlać do gotującej się wody, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje i trochę zgęstnieje. Na koniec dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, oregano, natki zielonej pietruszki, majeranku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do letniego sosu i razem wymieszać.
Duże żaroodporne naczynie posmarować olejem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, brokułów, smażonego boczku, sosu z serem, a następnie w takiej samej kolejności układać pozostałe składniki, czyli makaron, brokuły, boczek i sos.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 160 °C.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.