Łazanki zazwyczaj kojarzą nam się z kapustą i pieczarkami, ale ja przygotowałam sobie łazanki trochę inaczej... tzn. zamieniłam pieczarki na aromatyczny, wędzony boczek ;)
Moim zdaniem danie zyskało na smaku, jest apetyczne i sycące. Ważny jest też fakt, że w bardzo krótkim czasie można przygotować sobie całkiem smaczne obiadowe danie z prostych i łatwo dostępnych składników. No i wychodzi go duuużo!
Użyć tutaj można ulubionego bądź dowolnego makaronu. Ps. Fajne też są świderki do takiego dania ;)
Sezon na kapustę kiszoną w pełni, można więc korzystać ze zdrowych dobrodziejstw kiszonej kapusty teraz częściej... Czytaj więcej
Łazanki z kapustą kiszoną to doskonały pomysł na dobry obiad jesienią i zimą. Danie jest szybkie i bardzo proste do zrobienia, no i co ważne uda się każdemu.
Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na obiad, to właśnie takie makaronowe danie może być dla Was ratunkiem :)
Na patelni mamy połączenie słodko-kwaśnego smaku z lekkim wędzonym aromatem - pycha!
Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego obiadku :)
Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do gotującej się wody z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie odcedzić.
Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Przełożyć kapustę kiszoną, razem wymieszać i jeszcze 5 minut podsmażyć. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i odcedzić. Przełożyć na patelnię i razem wymieszać.
Rozłożyć na talerzach i posypać zieloną cebulką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.