Przepisy Extra

Makaron z baleronem w sosie szpinakowym

Szybkie do przygotowania danie obiadowe, potrzeba nam jedynie 20 minut. W czasie gdy gotuje nam się makaron podsmażamy por i baleron, potem szpinak z czosnkiem i do tego dodajemy śmietanę. Na koniec całość łączymy, przyprawiamy i podajemy na stół. Szybko i smacznie, i o to chyba chodziło :) Chcemy zjeść dobrze, a wcale nie trzeba się tak długo napracować - polecam!

Składniki:

25 dag makaronu (np. małe kolanka)
3 łyżki oleju
10 dag pora
10 dag baleronu
15 dag szpinaku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
6 łyżek śmietany 18%
przyprawa w płynie Maggi
oregano
majeranek
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Por opłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju (2 łyżkach) zeszklić por. Baleron pokroić w kostkę, dodać do pora, wymieszać i razem podsmażyć. Do rondelka przełożyć zamrożony szpinak, wlać 3 łyżki wody i dusić chwilkę pod przykryciem, aż się rozmrozi. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku razem z 1 łyżką oleju, chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietanę, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i razem wymieszać.

Na patelnię z porem i baleronem wyłożyć gorący makaron. Dodać szczyptę oregano, majeranku i przełożyć gorący szpinak w sosie. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Całość razem wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
:) To cieszę się bardzo i serdecznie pozdrawiam całą Rodzinkę :)
Dorota [2016-04-06 22:55:54]
Mniam uwielbiamy całą rodziną
Bożena [2016-04-05 11:52:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.