Szybkie do przygotowania danie obiadowe, potrzeba nam jedynie 20 minut. W czasie gdy gotuje nam się makaron podsmażamy por i baleron, potem szpinak z czosnkiem i do tego dodajemy śmietanę. Na koniec całość łączymy, przyprawiamy i podajemy na stół. Szybko i smacznie, i o to chyba chodziło :) Chcemy zjeść dobrze, a wcale nie trzeba się tak długo napracować - polecam!
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Por opłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju (2 łyżkach) zeszklić por. Baleron pokroić w kostkę, dodać do pora, wymieszać i razem podsmażyć. Do rondelka przełożyć zamrożony szpinak, wlać 3 łyżki wody i dusić chwilkę pod przykryciem, aż się rozmrozi. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku razem z 1 łyżką oleju, chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietanę, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i razem wymieszać.
Na patelnię z porem i baleronem wyłożyć gorący makaron. Dodać szczyptę oregano, majeranku i przełożyć gorący szpinak w sosie. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Całość razem wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.