Przepisy Extra

Makaron z jagodami

Smak naszego dzieciństwa - makaron z jagodami... mniam!

To danie powinno zasmakować szczególnie dzieciom. Ugotowany makaron z czarnymi jagodami to bardzo proste i szybkie do wykonania danie, polecane szczególnie w okresie, kiedy można kupić świeże owoce jagód.

To idealne danie i pomysł na letni, wakacyjny obiad w upalne, gorące dni.

Makaron warto ugotować al dente, to zdrowsza wersja. Jagody stanowią ogólnie lubiane i łatwo dostępne owoce leśne o właściwościach leczniczych. Czytaj więcej

Świeże jagody regulują pracę jelit, stosowane są między innymi przy zaparciach, a równocześnie mają działanie przeciwbiegunkowe.

Makaron podany z czarnymi jagodami to proste i zdrowe danie, a przy tym baaaardzo smaczne.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

50 dag jagód
5 łyżek cukru
50 dag makaronu wstążki

Sposób wykonania:

Jagody przebrać, opłukać i przełożyć do garnka. Następnie dodać cukier i wymieszać. Razem zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Rozłożyć na talerzach i polać jagodami z sosem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.3077251384 stars based on 4686 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To danie mojego dzieciństwa. Ja robię je z makaronem świderki, i tuż przed podaniem posypuje mrożonymi wiórkami masła. Pyszności!
ROman [2022-07-28 00:16:31]
Do jagód nie należy wlewać wody. Jak dodamy do nich cukier i będziemy podgrzewać to one puszczą sok. Jagody i sok wtedy należy zagotować i razem wyłożyć na ugotowany makaron. Smacznego :)
Dorota [2010-06-02 13:18:55]
A te jagody zagotować z wodą? W jakich proporcjach?
Betka [2010-05-30 16:59:58]
Polecam jeszcze doprawić ten sosik mąką wymieszaną w mleku.Oczywiście należy to wszystko razem zagotować na b.małym ogniu nie przykrywając. Dziś właśnie robiłam takie danie i wszystkim b.sakowało i to nie pierwszy raz.A na dodatek to sie robi błyskawicznie.Smacznego,pa.
Ela [2009-08-22 20:33:35]
Idealne :) Przepis znany mi od dawna. Tylko ja zawsze używałem dżemu lub konfitur jagodowych, najlepiej łowicza lub jak ktoś robi to własne. Ja niestety nie jestem pasjonatem leśnego zbieractwa :P A makaron nie gra roli, mogą to być równie dobrze rurki lub muszelki. Fajnie jest też na wierzch polać troszkę śmietaną lub mlekiem.
TiViG [2009-07-12 18:06:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.