Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i razem z pomidorami z puszki dodać do dyni. Wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać sezam, szczyptę gałki muszkatołowej i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą prowansalską i kolorowym pieprzem.
Makaron spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i przełożyć na patelnię z dynią. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Gorące danie makaronowe rozłożyć na talerzach i posypać żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Można też rozłożyć na talerzach sam makaron, a na niego wyłożyć masę dyniowo-pomidorową i posypać serem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.