Ten przepis kulinarny na zapiekankę z makaronu z kalafiorem, fasolką szparagową,frankfurterkami drobiowymi oraz szynką lub mielonką polecamy do przygotowania, ponieważ jest łatwy i szybki do zrobienia, a ponadto potrawa wykonana wg niego dobrze smakuje i doskonale pokona głód.
Zapiekanka makaronowa to wyraziste danie, które może stanowić cały obiad, bo jest syte i pożywne. Tę wyrazistość uzyskano dzięki dodaniu sosu cebulowego z dodatkiem przypraw. Czytaj więcej
To fajne połączenie, ciekawe dodatki i wszystko razem zapiekane - wychodzi zapiekanka taka że, hej! Paluszki lizać :)
Smacznego.
Makaron pióra wrzucić do wrzącej osolonej wody i od zagotowania gotować 5 minut. Następnie odcedzić. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na mniejsze cząstki. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody razem z fasolką szparagową. Wymieszać i od zagotowania gotować 10 minut, następnie odcedzić.
Frankfurterki drobiowe i szynkę pokroić w kostkę.
Do ½ litra gorącej wody wsypać zupę cebulową w proszku. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Następnie dodać śmietanę (wcześniej ją zahartować), dokładnie rozmieszać i zagotować. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.
Na dno dużego rondla rozłożyć smalec. Następnie ułożyć połowę makaronu, połowę kalafiora z fasolką i połowę frankfurterek z szynką, i potem pozostałe składniki: makaron, kalafior z fasolką i frankfurterki z szynką. Całość polać cebulowym sosem. Na górze ułożyć listki laurowe.
Piec przez około 50 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Gorącą zapiekankę rozłożyć na talerzach i posypać koperkiem.
Smacznego.