Pierogi to popularne i często podawane w polskich domach danie. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że to pyszna potrawa, a farsz do nich może stanowić wiele różnego rodzaju produktów np. ser, warzywa (np. ziemniaki, szpinak), a także mięso i... tutaj fajne jest to, że każdy z tych produktów znajduje swoich amatorów.
Jak widać możliwości jest wiele... i jak to mówią: ile osób - tyle smaków ;)
Jednak chyba najczęściej serwowane są pierogi na słodko. Takie pierogi szczególnie lubią dzieci, ale i dorośli również zajadają się nimi. Ich farsz wykonuje się z różnych owoców np. jabłka, gruszki i chyba najpopularniejsze to pierogi z truskawkami.
My proponujemy bardzo dobre w smaku pierogi nadziewane pełnymi słońca jagodami. Czarne jagody to leśne owoce sezonowe. Ich połączenie z ciastem na pierogi daje oryginalny smak i zapach leśnych owoców... mniam! To smak naszego dzieciństwa :) Czytaj więcej
My nasze owocowe pierogi serwujemy ze śmietanką i cukrem, ale można podawać je też z roztopionym masełkiem i ze zrumienioną na złoto, chrupiącą bułką tartą - pycha :)
Pierogi z jagodami wyglądają kusząco i są wyjątkowo apetyczne, dlatego gdy tylko rozpocznie się sezon jagodowy, warto skusić się na małą porcje domowych pierogów z jagodami... a jeśli mamy trochę wolnego czasu to można się wybrać do lasu pełnego jagód... tak dla relaksu ;)
Takie słodkie pierożki to świetna propozycja obiadowa na gorące i upalne lato. To fajny pomysł na wakacyjny obiad. Pierożki serwowane na świeżym powietrzu smakują wyjątkowo! Cała rodzinka się nimi zajada, nawet dzieciaki proszą o dokładkę - sprawdzone ;)
Do przygotowania pierogów z owocami można użyć również owoców mrożonych - ale to taka zimowa wersja, i... wspomnienie lata.
Życzymy słodkiej produkcji i smacznego :)
Do mąki tortowej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną zimną wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na około 2 godziny do lodówki.
Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta położyć około 1 łyżeczkę jagód. Pierogi skleić palcami.
Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je śmietaną i posypać cukrem.
Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 75 pierogów z jagodami.
Smacznego.