Przepisy Extra

Pierogi z jagodami w śmietankowej polewie

Pierogi to popularne i często podawane w polskich domach danie. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że to pyszna potrawa, a farsz do nich może stanowić wiele różnego rodzaju produktów np. ser, warzywa (np. ziemniaki, szpinak), a także mięso i... tutaj fajne jest to, że każdy z tych produktów znajduje swoich amatorów.

Jak widać możliwości jest wiele... i jak to mówią: ile osób - tyle smaków ;)

Jednak chyba najczęściej serwowane są pierogi na słodko. Takie pierogi szczególnie lubią dzieci, ale i dorośli również zajadają się nimi. Ich farsz wykonuje się z różnych owoców np. jabłka, gruszki i chyba najpopularniejsze to pierogi z truskawkami.

My proponujemy bardzo dobre w smaku pierogi nadziewane pełnymi słońca jagodami. Czarne jagody to leśne owoce sezonowe. Ich połączenie z ciastem na pierogi daje oryginalny smak i zapach leśnych owoców... mniam! To smak naszego dzieciństwa :) Czytaj więcej

My nasze owocowe pierogi serwujemy ze śmietanką i cukrem, ale można podawać je też z roztopionym masełkiem i ze zrumienioną na złoto, chrupiącą bułką tartą - pycha :)

Pierogi z jagodami wyglądają kusząco i są wyjątkowo apetyczne, dlatego gdy tylko rozpocznie się sezon jagodowy, warto skusić się na małą porcje domowych pierogów z jagodami... a jeśli mamy trochę wolnego czasu to można się wybrać do lasu pełnego jagód... tak dla relaksu ;)

Takie słodkie pierożki to świetna propozycja obiadowa na gorące i upalne lato. To fajny pomysł na wakacyjny obiad. Pierożki serwowane na świeżym powietrzu smakują wyjątkowo! Cała rodzinka się nimi zajada, nawet dzieciaki proszą o dokładkę - sprawdzone ;)

Do przygotowania pierogów z owocami można użyć również owoców mrożonych - ale to taka zimowa wersja, i... wspomnienie lata.

Życzymy słodkiej produkcji i smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
¾ szklanki przegotowanej zimnej wody
Jagodowe nadzienie:
50 dag jagód
6 łyżek cukru
6 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
ok. 1 łyżka mąki tortowej do posypania
śmietana 18%
cukier

Sposób wykonania:

Do mąki tortowej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną zimną wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na około 2 godziny do lodówki.

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta położyć około 1 łyżeczkę jagód. Pierogi skleić palcami.

Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je śmietaną i posypać cukrem.

Podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 75 pierogów z jagodami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dokładnie, tyle ich wychodzi. Oczywiście to zależy, jak rozwałkuje się ciasto. U mnie wyszło właśnie 75 sztuk. Proszę spróbować je zrobić i dokładnie policzyć - czekam na komentarz :)
Dorota [2016-07-14 17:09:24]
Głupoty-z 3 szklanek mąki -tyle pierogow?
to ja [2016-07-13 23:39:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.