Sezon na truskawki trwa... dzisiaj na targu kupiłam koszyk pięknych i bardzo dojrzałych, słodkich truskawek :)
Aaaa, że od pewnego czasu chodziło za mną takie danie obiadowe właśnie jak: makaron z truskawkami, nooo to teraz mogłam się na niego skusić :)
I teraz mogę powiedzieć, że to danie jest bardzo, bardzo pyszne! Do tego łatwe, tanie i bardzo szybkie do przygotowania.
To coś dobrego dla miłośników słodkich truskawek, makaronu i obiadu na słodko - mniam :)
To danie to fajny pomysł na obiad dla osób zapracowanych lub mających mało czasu na gotowanie...
Smakuje dzieciakom, ale i dorosłym. Powiem więcej, po to danie sięgają nawet osoby, które za słodkimi daniami obiadowymi nie przepadają - sprawdzone ;) Czytaj więcej
Makaron z truskawkami świetnie smakuje serwowany na świeżym powietrzu, wtedy jadłoby się go i jadło...
To danie to fajny pomysł na obiad na lato, ale i nie tylko, bo w ciągu roku jak nas najdzie ochota na coś dobrego, słodkiego i innego niż kotlety i sosy, to możemy skusić się na taki makaron z mrożonymi truskawkami... też będzie dobre, ale ze świeżymi truskawkami zdecydowanie lepsze... a jak pięknie i słodko pachnie... mniam!
Jedno jest pewne, obok takiego dania nikt nie przejdzie obojętnie!
Zachęcam do przygotowania, jeśli macie jeszcze truskawki i życzę smacznego :)
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połowę i przełożyć do rondelka. Dodać masło i cukier. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z limonki i wymieszać.
Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Dodać do niego masło i razem wymieszać.
Gorący makaron rozłożyć na talerze, a następnie rozłożyć truskawki z sosem. Udekorować listkami mięty i podawać na ciepło.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.