Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa pod śmietankowo-serową pierzynką

Składniki:

50 dag makaronu świderki
15 dag cebuli
3 łyżki oleju
50 dag pieczarek
sól
pieprz kolorowy
50 dag mielonego mięsa
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
majeranek
estragon
20 dag żółtego sera
300 ml śmietany 18%

Sposób wykonania:

Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki). Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i dusić, aż woda z pieczarek wyparuje. Dodać mielone mięso, wymieszać i razem smażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z mięsem, wymieszać i razem smażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, majeranku, estragonu i razem dokładnie wymieszać.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do śmietany przełożyć połowę startego sera, a pozostały ser podzielić na połowę.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem (1 łyżką). Na dnie naczynia rozłożyć połowę makaronu świderki, wyłożyć połowę zawartości patelni, posypać ¼ startego żółtego sera, następnie wyłożyć pozostały makaron, potem pozostałą zawartość patelni, śmietanę z żółtym serem i na górze rozsypać pozostały żółty ser (¼). Wierzch zapiekanki posypać szczyptą majeranku.

Zapiekać pod przykryciem przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Lubie bardzo wszystkie zapiekanki z wszystkim ,uwielbiam
ela [2017-11-01 11:59:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.