Pyszna, warstwowa zapiekanka makaronowa z dodatkiem cebulki, pieczarek, mielonego mięsa, dyni, koncentratu pomidorowego, żółtego sera.... Całość zalana śmietankowo-serowym sosem.
Zapiekanka jest przepyszna i wychodzi jej dużo, a to fajnie, bo można zgłosić się po dokładkę ;) Super pomysł na obiad dla całej rodziny - smacznego!
Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki). Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i dusić, aż woda z pieczarek wyparuje. Dodać mielone mięso, wymieszać i razem smażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z mięsem, wymieszać i razem smażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, majeranku, estragonu i razem dokładnie wymieszać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do śmietany przełożyć połowę startego sera, a pozostały ser podzielić na połowę.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem (1 łyżką). Na dnie naczynia rozłożyć połowę makaronu świderki, wyłożyć połowę zawartości patelni, posypać ¼ startego żółtego sera, następnie wyłożyć pozostały makaron, potem pozostałą zawartość patelni, śmietanę z żółtym serem i na górze rozsypać pozostały żółty ser (¼). Wierzch zapiekanki posypać szczyptą majeranku.
Zapiekać pod przykryciem przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.