Przedstawiamy Wam fajny pomysł na wykorzystanie truskawek do dania obiadowego, a nie do ciasta lub deseru... warto się temu przepisowi przyjrzeć z bliska! ;)
To może trochę nietypowy pomysł na obiad, ale bardzo, bardzo smaczny :)
Biały ryż ugotowany na słodkim mleku przykryty pierzynką ze słodkich i soczystych truskawek - kto jest chętny na taki obiadek??
Latem, jak już nie mamy pomysłów na obiad, nie chcemy znowu kolejnego mięsnego obiadu lub po prostu nie chce nam się za bardzo gotować, to z pomocą przychodzi nam właśnie takie szybki i lekkie danie z owocami uwielbianymi przez nas wszystkich!
Dzieci zajadają się takim daniem w przedszkolach, w szkołach, to czemu w domu nie mogą jeść takich pożywnych słodkości?! Warto się skusić, a zobaczycie namawiać ich tym razem do obiadu nie będziecie :) Czytaj więcej
Truskawki z ryżem to też fajny pomysł na obiad dla małych niejadków ;)
To bardzo prosty sposób na letni, wakacyjny obiad. Smakuje super nawet w upalny dzień, kiedy to dania mięsne niezbyt nam właśnie podchodzą... większość z nas wtedy zjadłaby coś innego niż np. kolejny kotlet ;)
To danie przypomni Wam dzieciństwo i mile spędzone dni u babci na wsi, kiedy to sami zrywaliśmy truskawki, a potem babcia przygotowała dla nas taki pyszny obiadek... :) Mmm... smacznego!
Do garnka wlać mleko i wodę. Dodać cukier, rozmieszać i zagotować. Ryż opłukać i wsypać do gotującego się słodkiego mleka. Gotować na małym ogniu według przepisu podanego na opakowaniu.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekładać partiami na talerz, rozgnieść widelcem i przekładać do miski. Do rozgniecionych truskawek dodać cukier, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Ugotowany ryż rozłożyć na talerzach, a na nim rozłożyć masę truskawkową.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje dla osób dorosłych, a dla dzieci oczywiście wyjdzie więcej porcji.
To słodkie danie truskawkowe jest fajnym i trafionym pomysłem na letni, wakacyjny obiad. Jest ono uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.
Smacznego.