Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć olej kokosowy i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć i porwać na kawałki (grube łodygi można odrzucić). Dodać do cebuli, wymieszać i razem jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, i gotować razem przez około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec dodać do jarmużu śmietanę, szczyptę pieprzu cayenne, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz do smaku, i całość razem wymieszać. Na koniec przełożyć gorący makaron, razem ponownie wymieszać i podawać gorące danie prosto z patelni.
Makaron z jarmużem posypać zieloną cebulką. Miłośnicy warzyw mogą zaserwować sobie jeszcze do tego dania soczystą surówkę z kiszonej kapusty.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.