Przepisy Extra

Makaron z jarmużem na szybko

Składniki:

25 dag makaronu (np. świderki)
10 dag cebuli
1 łyżka oleju kokosowego
25 dag jarmużu
½ szklanki wody
4 łyżki śmietany 18%
pieprz cayenne
majeranek
sól
pieprz
zielona cebulka

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć olej kokosowy i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć i porwać na kawałki (grube łodygi można odrzucić). Dodać do cebuli, wymieszać i razem jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, i gotować razem przez około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec dodać do jarmużu śmietanę, szczyptę pieprzu cayenne, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz do smaku, i całość razem wymieszać. Na koniec przełożyć gorący makaron, razem ponownie wymieszać i podawać gorące danie prosto z patelni.

Makaron z jarmużem posypać zieloną cebulką. Miłośnicy warzyw mogą zaserwować sobie jeszcze do tego dania soczystą surówkę z kiszonej kapusty.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.