Nasze babcie kiedyś przygotowywały się na zimę przez całe lato, robiąc m.in. przepyszny syrop z malin :) My teraz jesteśmy, zabiegani i zawsze brakuje nam czasu... ;) Ale może warto przygotować coś zdrowego i swojego na nadchodzące mroźne dni - a wszytko po to, aby nie chorować!
Ja przedstawiam Wam mało skomplikowany i szybki do przygotowania syrop właśnie z tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców. Taki syrop to skarb i z takim syropem żadna zima nam nie straszna! Czytaj więcej
Nasz malinowy syrop wzbogacamy orzeźwiającą miętą. Dzięki czemu jest on idealny na każdą porę roku, latem wspaniale gasi pragnienie, a zimą?? Zimą nie ma nic lepszego na przeziębienia jak rozgrzewająca herbatka z malinowym dodatkiem!
Maliny przebrać, opłukać i osuszyć (jeśli są z własnej działki i zbierane w słoneczny dzień, to nie trzeba ich płukać). Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier oraz opłukane i osuszone gałązki mięty. Całość razem zagotować, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, od momentu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i pozostawiać tak na około 6-7 godzin.
Na koniec mięte wyciągać i odciskając z soku, a maliny przetrzeć łyżką przez sitko. Powstały malinowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 4 słoiczki po 250 ml zdrowego i orzeźwiającego soku.
Smacznego.