To pyszny, domowy sok malinowy. Jest on przygotowany z dodatkiem liści malin, aronii i orzeźwiającej mięty! Mniam :)
Taki domowy sok jest nie porównania ze sklepowym...
Przepisów na malinowy sok jest mnóstwo, a ja prezentuje Wam z dodatkiem ciekawych aromatów. Sok jest prosty i łatwy do wykonania, i co ważne wychodzi go duuużo :) To może wystarczy na całą zimę? ;)
Malinowy sok świetnie smakuje z herbatką, w zimowe wieczory i poranki, kiedy to brakuje nam słońca i letnich owoców. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast, budyni, deserów, galaretek, a nawet do piwa. Spokojnie można go też rozcieńczać wodą (najlepiej letnią lub ciepłą). Czytaj więcej
Gorąco polecam i zachęcam do wykonywania soków w domu, gdyż są smaczniejsze i dużo, dużo zdrowsze niż te ze sklepowej półki...
Życzę zdrówka i smacznego!
Maliny zerwać w słoneczny dzień, (jeśli jest potrzeba, to oczyścić) i przełożyć do garnka. Wsypać cukier, dodać czyste liście malin i aronii, a na koniec wlać wodę. Razem wymieszać i położyć na małym ogniu, a gdy się zagotuje, gotować przez około 10 minut.
Garnek z sokiem zdjąć z ognia, dodać czyste liście mięty, wymieszać i zostawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień przecedzić przez gazę. Najlepiej zrobić to w jednorazowych rękawiczkach (aby nie zabarwiły nam się ręce), i tak, na początku wyciągamy liście, delikatnie je wyciskamy z soku (aby nie uszkodzić rękawiczek), a potem maliny przekładamy na gazę i wyciskamy do ostatniej kropi ;)
Do czystego soku z malin dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoiczki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Następnie przelać do nich sok, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 4 słoiczki po 300 ml i 1 słoik 250 ml pysznego, zdrowego i orzeźwiającego soku.
Smacznego.