Aronie (jeśli są świeże to należy je zamrozić na 24 godziny, ale można też użyć owoców z tamtego roku), maliny (najlepiej zerwać w słoneczny dzień, i nie należy ich płukać), liście aronii i liście malin przełożyć do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować.
Następnie pogotować na małym ogniu przez około 20 minut, ostudzić i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na drugi dzień przecedzić przez gazę (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach, bo owoce brudzą ręce). Do soku dodać sok z cytryny i wymieszać. Sok przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 7 słoiczków po 200 ml.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.