Owoce aronii odszypułkować, opłukać, osuszyć i zamrozić na kilka dni.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić zamrożone owoce aronii oraz opłukane, osuszone liście czarnej porzeczki i malin. Całość wymieszać, zagotować i gotować przez około 30 minut na małym ogniu po przykryciem (bo sok pryska). Na koniec garnek zdjąć z ognia i zostawić na noc.
Na drugi dzień sok przelać przez sitko, a owoce przecisnąć przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać wyciśnięty sok z cytryn i razem wymieszać.
Gotowy sok z aronii przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.
Na zdrowie!