Gęsty i słodki syrop z malin to proste i skuteczne domowe lekarstwo na przeziębienie...
Jest bardzo prosty do przygotowania, trochę trzeba się namęczyć przy wyciskaniu soku, ale warto warto ;) Na początku próbowałam partiami przecierać przez sitko, ale nie zdało to egzaminu, bo nie dało się tak wydobyć dokładnie soku - dużo się marnowało... a wyciskanie przez gazę pozwoliło wycisnąć owoce malin prawie na suchy wiór, no trochę to trwało ;)
Jako dziecko za malinami nie przepadała, ale teraz je uwielbiam :) Lubię jeść je prosto z krzaczka, uwielbiam w ciastach, a z nadmiaru malin zawsze robię soki i syropy na zimę :) Bardzo mi pomagają w te mroźne dni, z gorącą herbatką, czy z letnią wodą - jako coś dobrego i szybkiego do picia - dla dzieciaczków ;)
Jest rewelacyjny, można go przechowywać latami... ;) Jest bardzo wydajny, ale przy mroźnej zimie trochę go jednak pójdzie ;) A jeśli zostanie, to latem świetnie sprawdza się jako dodatek do piwa :) Czytaj więcej
Domowy syrop z malin jest nie do pobicia, w żadnym sklepie takiego nie ma! Ma wyjątkowy smak :) Jest słodki, gesty i rozpływa się w ustach :)
Syrop malinowy jest świetnym środkiem na przeziębienie! Świetnie rozgrzewa! A jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć!
Syrop malinowy warto pić również profilaktycznie. Ze względu na zawartość żelaza i miedzi zalecane są w leczeniu anemii. Potas, magnez i wapń wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, zapobiegając miażdżycy. Są również źródłem polifenoli, czyli nie pozwalają się nam tam szybko starzeć!
Pijmy go więc na zdrowie :)
Maliny zerwać w słoneczny dzień i przesypać do garnka. Rozgnieść tłuczkiem i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie partiami przeciskać przez gazę (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach).
Uzyskany sok przelać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Łyżką delikatnie zdjąć powstałą pianę (samej białej piany będzie około ¾ szklanki).
Gotowy malinowy syrop przelać do czystych, wcześniej wyparzonych małych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować na małym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 11 słoiczków po 200 ml pysznego, słodkiego i aromatycznego syropu.
Na zdrowie!