Przepisy Extra

Syrop z malin

Gęsty i słodki syrop z malin to proste i skuteczne domowe lekarstwo na przeziębienie...

Jest bardzo prosty do przygotowania, trochę trzeba się namęczyć przy wyciskaniu soku, ale warto warto ;) Na początku próbowałam partiami przecierać przez sitko, ale nie zdało to egzaminu, bo nie dało się tak wydobyć dokładnie soku - dużo się marnowało... a wyciskanie przez gazę pozwoliło wycisnąć owoce malin prawie na suchy wiór, no trochę to trwało ;)

Jako dziecko za malinami nie przepadała, ale teraz je uwielbiam :) Lubię jeść je prosto z krzaczka, uwielbiam w ciastach, a z nadmiaru malin zawsze robię soki i syropy na zimę :) Bardzo mi pomagają w te mroźne dni, z gorącą herbatką, czy z letnią wodą - jako coś dobrego i szybkiego do picia - dla dzieciaczków ;)

Jest rewelacyjny, można go przechowywać latami... ;) Jest bardzo wydajny, ale przy mroźnej zimie trochę go jednak pójdzie ;) A jeśli zostanie, to latem świetnie sprawdza się jako dodatek do piwa :) Czytaj więcej

Domowy syrop z malin jest nie do pobicia, w żadnym sklepie takiego nie ma! Ma wyjątkowy smak :) Jest słodki, gesty i rozpływa się w ustach :)

Syrop malinowy jest świetnym środkiem na przeziębienie! Świetnie rozgrzewa! A jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć!

Syrop malinowy warto pić również profilaktycznie. Ze względu na zawartość żelaza i miedzi zalecane są w leczeniu anemii. Potas, magnez i wapń wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, zapobiegając miażdżycy. Są również źródłem polifenoli, czyli nie pozwalają się nam tam szybko starzeć!

Pijmy go więc na zdrowie :)

Syrop z malin

Składniki:

2 kg malin
1 kg cukru

Sposób wykonania:

Maliny zerwać w słoneczny dzień i przesypać do garnka. Rozgnieść tłuczkiem i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie partiami przeciskać przez gazę (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach).

Uzyskany sok przelać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Łyżką delikatnie zdjąć powstałą pianę (samej białej piany będzie około ¾ szklanki).

Gotowy malinowy syrop przelać do czystych, wcześniej wyparzonych małych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować na małym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 11 słoiczków po 200 ml pysznego, słodkiego i aromatycznego syropu.

Na zdrowie!

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Prosty i przepyszny ten syrop. Często robię ze swoich malin, dla mnie lepszy syrop niż dżem. Co roku robię więcej słoiczków, a zimą wszystko wypijamy - na zdrowie!
Marysia50 [2024-06-05 13:24:49]
Zrobiłam ten słodki syrop w tamtym roku, jest świetny, jako dodatek do herbatki, od kiedy go piję jakoś przeziębienia omijają mnie szerokim łukiem, zawsze serwuję sobie rozgrzewającą herbatkę wieczorem - super!
RenataR [2020-02-15 23:49:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.