Przepisy Extra

Maślankowe ciasto z jagodami i sezamem

Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto na bazie maślanki. Tym razem placek z jagodami i nietypową, zdrową posypką, bo z sezamem. Można tutaj użyć dowolne, sezonowe lub ulubione owoce. Warto się skusić na najbliższy zimowy weekend. Do rozgrzewającej kawy lub herbatki z cynamonem idealne :)

Składniki:

Maślankowe ciasto:
4 jajka
szczypta soli
¾ szklanki cukru
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ok. 15 dag jagód (mrożonych)
2 dag sezamu (3 łyżki)

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać maślankę, olej, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ¾ maślankowego ciasta.

Zamrożone jagody rozłożyć na surowym cieście, a następnie łyżką wyłożyć pozostałe maślankowe ciasto (¼). Całość posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.