Przepisy Extra

Mazurek z masą z białej czekolady

Kruche, cienkie ciasto i przepysznie słodka biała masa, plus kolorowe i chrupiące bakalie.

To jeden z najpyszniejszych i najsłodszych mazurków.

Polecam na tegoroczną Wielkanoc :)

Mazurek z masą z białej czekolady

Składniki:

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
15 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
Masa z białą czekoladą:
20 dag białej czekolady
12 łyżek śmietanki 30%
sok z cytryny
Do dekoracji:
5 dag suszonych śliwek
1 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 dag płatków migdałów
1 dag sezamu

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodać masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość razem wymieszać, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. ¾ ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, ułożyć na brzegach ciasta i razem skleić. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Białą czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Gotową masę czekoladową wylać na ciasto.

Suszone śliwki pokroić w cienkie paski. Ze skórki kandyzowanej zrobić środki kwiatków, a ze śliwek i płatków migdałów płatki kwiatów. Sezamem obsypać boki mazurka.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.