Przepisy Extra

Mazurek z krówkową polewą

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dag masła
3 żółtka
Krówkowa polewa:
20 dag masła
30 dag krówek (najlepiej kruchych)
Do dekoracji:
migdały
rodzynki

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).

Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.

Smacznego.

Dodane przez zuziorek w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja robię na spodzie z ok. 2 szkl. mąki i 10 dkg cukru pudru (mniej słodkie) i 20 dkg masła i cukier waniliowy i 3 żółtka ugotowane na twardo i potarte na tarce. Krówki zgodnie przepisem chociaż czasami zwiększam składniki prawie o połowę Tak lubię. Acha i jeszcze ważne jest, żeby upieczone ciasto nie było blade tylko bardziej podpieczone trochę bardziej niż złote (jednak nie spalone, bo o to nie trudno). Wtedy jest pyszne. Ten przepis z krówek uratował mi życie, bo gotowanie krówki ze śmietany i cukru zabierało bardzo dużo czasu. Gdy robię np. z 3 porcji to trzeba uważać żeby krówki się nie przypaliły. Ten mazurek jest BARDZO PYSZNY. Z przepisu korzystają następne osoby. :) Dziękuję :)
aniak251 [2018-03-23 18:11:33]
Witam, wtedy ciasto może wyjść twarde.
Dorota [2009-09-12 18:13:41]
witam, co sie stanie jak przez omyłke dodam całe jaja?;/
ela [2009-09-12 18:04:23]
3-4 dni przed świętami śmiało można zrobić tego mazurka. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-04-06 23:27:05]
Jak długo przed świętami (spożyciem) można zrobić mazurka, żeby nadal pysznie smakował? Nigdy nie robiłam mazurka, a chciałabym go zrobić w tym roku. Zastanawiam się czy jak zrobię go we wtorek, to czy na weekend będzie jeszcze taki pyszny.
Ania [2009-04-05 13:55:37]
Najlepiej, żeby to były krówki kruche. A ilość cukru można zmniejszyć.
Dorota [2009-03-20 22:25:56]
Pyszny ten mazurek
Ewa [2009-03-19 16:04:04]
Czy krówki muszą być kruche, czy takie ciągnące też się rozpuszczą?
E.L. [2009-03-16 08:20:33]
Mam zamiar zrobić to ciasto na święta i tak się zastanawiam, czy te 1,5 szklanki do ciasta to nie za dużo? Może wystarczy 0,5 szklanki?
E.L. [2009-03-14 08:45:58]
A mi te krówki z masłem to połączyły się bardzo szybko i to bez miksowania. A bałam się że mi nie wyjdzie po przeczytaniu tych waszych komentarzy.
Ewelcia [2008-12-03 09:07:58]
Jest pyszne i bardzo słodkie!!!!
Monika [2008-04-13 19:19:51]
pyszne;)
Ola [2008-04-12 17:41:25]
Można spróbować zrobić z taką masą z puszki. Powodzenia ;)
Dorota [2008-04-03 15:00:24]
Czy zamiast plewy kröwkowej mozna dodac mase kröwkowa (z puszki 400gr)?
Ania [2008-04-03 12:28:54]
Tak, masło musi być. Masę można zmiksować mikserem, szybciej się połączy.
Dorota [2008-04-02 01:49:46]
A mnie się krówki nie chciały połączyć z masłem. Czy masło na pewno musi być?
Ula [2008-03-24 12:44:29]
1 szkl. marchwi startej jak na placki ziemniaczane 2.5 szkl maki 1 margaryna kasia . wszystko zagniesc gdy ciasto bedzie w jednej licie polozyc na stolnice rozwalkowac kroic w trujkaty i zwinac w rogalik w srodek wlozyc troszke marmolady piec w piekarniku az beda gotowe bardzo dobre
nn [2008-03-19 22:46:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.