Przepisy Extra

Ogórki z papryką w musztardowej zalewie

Składniki:

2 ½ kg ogórków (świeżo zerwanych)
35 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
Musztardowa zalewa:
5 szklanek wody (5 x 250 ml)
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 ½ łyżki soli (kamiennej)
3 ½ łyżki musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
1 gałązka kopru
kawałek chrzanu
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, opłukać, odciąć końcówki z dwóch stron, a następnie pokroić w skórce w słupki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski.

Do garnka wlać wodę. Dodać ocet, cukier, sól i musztardę. Dokładnie razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.

Duże „litrowe” słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do ¾ wysokości słoika powkładać ogórki i czerwoną paprykę. Następnie do każdego słoika włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, obrany i przekrojony na połowę ząbek czosnku, listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego. Na koniec powkładać pozostałe ogórki i czerwoną paprykę (na koniec można je przekroić na połowę, aby się zmieściły). Zalać musztardową zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.