Kolejna porcja przepysznych ogórków zamkniętych w słoiku :) Ale tym razem z czerwoną papryką - dla koloru, i z musztardą - dla fajnego smaku :)
Przepis jest prosty i dosyć szybki w wykonaniu. Składników jest tutaj mało, także nic dodać nic ująć tylko się za nie zabrać ;)
Z podanej proporcji, czyli z około niecałych 3 kg warzyw otrzymamy 5 dużych słoików kuszących, smacznych i chrupiących ogórków w towarzystwie papryki - mniam!
Smacznego :)
Ogórki umyć, opłukać, odciąć końcówki z dwóch stron, a następnie pokroić w skórce w słupki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski.
Do garnka wlać wodę. Dodać ocet, cukier, sól i musztardę. Dokładnie razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.
Duże „litrowe” słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do ¾ wysokości słoika powkładać ogórki i czerwoną paprykę. Następnie do każdego słoika włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, obrany i przekrojony na połowę ząbek czosnku, listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego. Na koniec powkładać pozostałe ogórki i czerwoną paprykę (na koniec można je przekroić na połowę, aby się zmieściły). Zalać musztardową zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.