Przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto z galaretką i owocami. Jest miękkie, wilgotne i bardzo soczyste - a to zasługa słodziutkich brzoskwiń :)
Dzięki jogurtowi ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Świetnie nadaje się na letnie wypieki. W upalne dni każdy marzy o czymś chłodnym do zjedzenia - a tutaj ciekawą alternatywą dla ulubionych przez większość z nas lodów - jest właśnie taki dobrze schłodzony jogurtowiec z galaretką i owocami - mniam! Czytaj więcej
To super ciasto na słodkie i przepyszne wakacyjne wypieki, ale i nie tylko... kapitalnie smakuje i prezentuje się także na urodzinowym, imieninowym bądź świątecznym stole!
Jest idealnym wypiekiem na świętowanie Dnia Mamy i Dnia Dziecka, które już niedługo :)
Jeśli nie lubimy brzoskwiń lub akurat ich nie mamy - to możemy zastąpić innymi owocami i galaretką - np. truskawkami i galaretką truskawkową - możliwości działania są duże...
Smacznego.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać i przelać biszkopt do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Jedną galaretką brzoskwiniową rozpuścić w ½ szklance płynu (pół na pół z wodą i zalewą z brzoskwiń). Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurty greckie zmiksować, wlać tężejącą galaretkę brzoskwiniową i dodać połowę brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę. Razem wymieszać i wyłożyć na biszkopt (wcześniej należy go nasączyć ponczem - wymieszać wodę z sokiem).
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml gorącego płynu (znowu pół na pół wody z zalewą z brzoskwiń), dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Na stężałej masie jogurtowej rozłożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w kostkę i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.