Przepisy Extra

Jogurtowy brzoskwiniowiec z galaretką

Przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto z galaretką i owocami. Jest miękkie, wilgotne i bardzo soczyste - a to zasługa słodziutkich brzoskwiń :)

Dzięki jogurtowi ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Świetnie nadaje się na letnie wypieki. W upalne dni każdy marzy o czymś chłodnym do zjedzenia - a tutaj ciekawą alternatywą dla ulubionych przez większość z nas lodów - jest właśnie taki dobrze schłodzony jogurtowiec z galaretką i owocami - mniam! Czytaj więcej

To super ciasto na słodkie i przepyszne wakacyjne wypieki, ale i nie tylko... kapitalnie smakuje i prezentuje się także na urodzinowym, imieninowym bądź świątecznym stole!

Jest idealnym wypiekiem na świętowanie Dnia Mamy i Dnia Dziecka, które już niedługo :)

Jeśli nie lubimy brzoskwiń lub akurat ich nie mamy - to możemy zastąpić innymi owocami i galaretką - np. truskawkami i galaretką truskawkową - możliwości działania są duże...

Smacznego.

Jogurtowy brzoskwiniowiec z galaretką

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
sól
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej)
4 łyżki soku z brzoskwiń (zalewy z puszki)
Masa jogurtowa z brzoskwiniami:
70 dag jogurtu greckiego
1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać i przelać biszkopt do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Jedną galaretką brzoskwiniową rozpuścić w ½ szklance płynu (pół na pół z wodą i zalewą z brzoskwiń). Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurty greckie zmiksować, wlać tężejącą galaretkę brzoskwiniową i dodać połowę brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę. Razem wymieszać i wyłożyć na biszkopt (wcześniej należy go nasączyć ponczem - wymieszać wodę z sokiem).

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml gorącego płynu (znowu pół na pół wody z zalewą z brzoskwiń), dokładnie rozmieszać i ostudzić.

Na stężałej masie jogurtowej rozłożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w kostkę i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.