Przepisy Extra

Grzyby w zalewie

Składniki:

1 ½ kg pieczarek średniej wielkości
2 jajka
bułka tarta olej do smażenia
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu 10%
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
10 dag przecieru pomidorowego
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Vegeta
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki opłukać i osuszyć. Następnie obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, ketchup, przecier pomidorowy, cebule, liść laurowy, ziele angielskie, Vegetę, przyprawę w płynie Magi, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać usmażone pieczarki. Cały garnek położyć na małym ogniu. Zagotować i gotować około 15 minut. Lekko ostudzić i przełożyć do przezroczystej salaterki. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez teresap w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Grzyby serwujemy na zimno :)
Dorota [2017-12-19 11:55:38]
Na zimno czy na ciepło?
Ariel [2017-12-18 17:33:36]
Tak, pieczarki mają być całe.
Dorota [2010-11-17 09:26:15]
Pieczarki całe nie krojone tak rozumiem
AWE [2010-11-17 07:45:15]
Można smażyć je na głębokim oleju, powodzenia :)
Dorota [2010-11-15 11:51:13]
Czy pieczarki mają być smażone w głębokim oleju?
Justyna [2010-11-14 15:05:37]
Pycha. Nie robiłam ,akurat z tego przepisu,ale jadłam juz to. Super. Nawet na Wigilie to zrobilam. Polecam.:-)))
Lilka [2010-11-13 20:13:16]
Myślę, że można.
Dorota [2010-11-13 18:58:54]
Czy można użyć innych grzybów?
Marzena [2010-11-13 09:15:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.