Przepisy Extra

Buraczane jajeczka

Składniki:

6 jajek
czerwone buraki (ok. 75 dag - waga po obraniu)
1 litr wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
sól
cukier
3 łyżki octu jabłkowego

Sposób wykonania:

Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, goździki, szczyptę soli, cukru i ocet jabłkowy. Razem wymieszać i zagotować.

Do gorącej zalewy przełożyć czerwone buraki i gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka włożyć do litrowego słoika, a następnie zalać ostudzoną i przecedzoną buraczaną zalewą. Włożyć do lodówki na 24 godziny (a same buraczki można zetrzeć na tarce i serwować do drugiego dania).

Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, osuszyć i przekroić na połowę. Ułożyć na talerzyku, posypać rzeżuchą i podać na świąteczny stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
HA! Ale super pomysł na ciekawe jajka :) Właśnie zrobiłam, chciałam przetestować ten sposób jeszcze przed Wielkanocą, są rewelacyjne! Za kilka tygodni robię je na Święta :) Bardzo ładnie wyglądają, kuszą i są nietypowym "daniem" na świątecznym stole :)
Renia50 [2020-03-22 22:09:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.