Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, goździki, szczyptę soli, cukru i ocet jabłkowy. Razem wymieszać i zagotować.
Do gorącej zalewy przełożyć czerwone buraki i gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Jajka włożyć do litrowego słoika, a następnie zalać ostudzoną i przecedzoną buraczaną zalewą. Włożyć do lodówki na 24 godziny (a same buraczki można zetrzeć na tarce i serwować do drugiego dania).
Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, osuszyć i przekroić na połowę. Ułożyć na talerzyku, posypać rzeżuchą i podać na świąteczny stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.