Z powodu swoich właściwości ogórek powinien być częstym gościem na naszych stołach. Ma ładny zapach oraz dobry smak. Pomimo tego, że w 96% składa się z wody, pomaga w usuwaniu z organizmu jej nadmiaru. Zawiera również potas, magnez, miedź oraz mangan. Pierwiastki te wspomagają prawidłową pracę organizmu. Warto dodać, że ogórek gasi pragnienie i orzeźwia.
W okresie, kiedy ogórki są łatwo dostępne, zwłaszcza z własnych upraw w przydomowych czy też działkowych ogródków, warto przygotowywać z nich mizerię. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa z pokrojonych ogórków z dodatkiem śmietany lub maślanki, albo jak w przypadku tego przepisu, gdzie użyto obu tych produktów razem. Mizeria to świetna przystawka do obiadu. Świetnie sprawdza sięw różnych zestawach obiadowych, np: ziemniaki, sadzone jajko i mizeria, ziemniaki, kotlet z kurczaka lub tradycyjny schabowy i mizeria, albo ziemniaki, smażona rybka i mizeria -mniam - każdy z tych zestawów jest pyszny! Czytaj więcej
Smacznego :)
Zielony ogórek (w skórce) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę 12%, maślankę i wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Schłodzić w lodówce.
Podawać z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem.
Składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.