Przepisy Extra

Kolorowa surówka z białej rzodkwi

Składniki:

40 dag białej rzodkwi (waga po obraniu)
10 dag marchwi (waga po obraniu)
10 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
15 dag zielonego ogórka (waga po obraniu)
5 dag pora
3 łyżki oleju
ocet balsamiczny
pietruszka (suszona)
oregano
słodka papryka w proszku
pieprz cayenne
pieprz kolorowy
sól

Sposób wykonania:

Białą rzodkiew, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białą rzodkiew posolić, odstawić na około 20 minut, a następnie odcisnąć z soku. Zielony ogórek obrać ze skórki i razem z porem opłukać, a następnie pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć białą rzodkiew, marchewkę, pietruszkę, seler, zielony ogórek i por. Dodać olej, kilka kropli octu balsamicznego, szczyptę suszonej pietruszki, oregano, słodkiej papryki w proszku i pieprzu cayenne. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.