Przepisy Extra

Ogórki w musztardzie francuskiej

To błyskawiczny i sprawdzony wiele razy przepis na super ogórki :) Ogórki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i aromatyczne.

Sprawdzają się znakomicie jako ogórki na kanapki, do drugiego dania oraz jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Nadają się też na smakowite koreczki!

Jeśli więc macie jeszcze dużo ogórków, i już nie wiadomo co z nich zrobić, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

ok. 2 ½ kg ogórów
Zalewa:
1,20 litra wody
300 ml octu 10%
1 szklanka cukru (czubata)
3 łyżki soli (np. himalajskiej)
6 łyżek musztardy francuskiej
Przyprawy:
10 ziarenek ziela angielskiego
2 ½ łyżeczki gorczycy
25 ziarenek czarnego pieprzu
5 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu (około 10 cm)
5 gałązek kopru

Sposób wykonania:

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w ósemki (mniejsze ogórki można pokroić na cztery lub dwie części).

Duże słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 1 przekrojony na pół czosnek (w łupinie), około 2 cm korzeń chrzanu (można go przekroić na połowę) oraz opłukaną gałązkę kopru. Następnie włożyć pokrojone w słupki ogórki.

Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól i musztardę francuską. Całość razem wymieszać i gotową musztardową zalewą zalać przygotowane ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Następnie ostudzić i wynieść do ciemniej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam :) Składniki zalewy tylko mieszamy (lecz nie gotujemy ich) i zimną zalewą zalewamy ogórki i pasteryzujemy. Powodzenia :)
Dorota [2016-08-06 23:23:17]
Witam!Nie zostało napisane,ale rozumiem,że zalewę najpierw trzeba zagotować i potem zalewamy nią ogórki?Czy tak?
Nika [2016-08-06 13:23:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.