To błyskawiczny i sprawdzony wiele razy przepis na super ogórki :) Ogórki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i aromatyczne.
Sprawdzają się znakomicie jako ogórki na kanapki, do drugiego dania oraz jako wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Nadają się też na smakowite koreczki!
Jeśli więc macie jeszcze dużo ogórków, i już nie wiadomo co z nich zrobić, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Powodzenia i smacznego :)
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w ósemki (mniejsze ogórki można pokroić na cztery lub dwie części).
Duże słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 1 przekrojony na pół czosnek (w łupinie), około 2 cm korzeń chrzanu (można go przekroić na połowę) oraz opłukaną gałązkę kopru. Następnie włożyć pokrojone w słupki ogórki.
Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól i musztardę francuską. Całość razem wymieszać i gotową musztardową zalewą zalać przygotowane ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Następnie ostudzić i wynieść do ciemniej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.