Przedstawiam Wam błyskawiczny przepis na kiszone ogórki. Tym razem wzbogaciłam go o dodatek aromatycznego selera. Tyle się o tych ogóreczkach nasłuchałam, że są takie dobre z tym selerem, więc... skusiłam się i ja :D
Ogóreczki z tego przepisu są bardzo dobre, chrupiące i pięknie pachną :) Zachęcam więc do kiszenia w domu, bo to prosta sprawa jest, a ile radości, że nam coś fajnie wyszło :)
Powodzenia i smacznego!
Ogórki (najlepiej świeżo zerwane) dokładnie umyć, opłukać zimną wodą i wysuszyć.
Na dno wyparzonych i suchych słoików włożyć opłukane liście selera i ciasno ułożyć ogórki, zaczynając od większych, a kończąc na mniejszych. W wolne miejsca w słoiku włożyć gałązkę kopru, obrany z łupinek i przekrojony na połowę ząbek czosnku oraz obrany ze skórki kawałek chrzanu.
Wodę zagotować, wsypać sól, cukier i dokładnie rozmieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu szczelnie zakręcić słoiki.
Tak przygotowane słoiki odstawić w ciepłe miejsce, np. na podłodze w kuchni, i zostawić tak na około tydzień, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po około 900 ml.
Smacznego.