Jeśli macie jeszcze ogórki, a nie wiecie co można z nich zrobić, to ja podsyłam Wam super przepis na apetyczne zielone plasterki w słodkiej marynacie, czyi ogórki w miodzie :)
Są przepyszne i bardzo szybko się je robi.
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska na każdej imprezie :)
Smacznego!
Ogórki dokładnie umyć, opłukać i pokroić w około 2 cm plastry. Do każdego dużego słoika (wcześniej wyparzonego i wysuszonego) włożyć przekrojony na połowę ząbek czosnku (w łupinie, nie obieramy go), opłukną i osuszoną gałązkę kopru, liść maliny, ½ łyżeczkę gorczycy oraz kawałek chrzanu. Do tak przygotowanych słoików włożyć plasterki ogórków.
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, ocet, sól i miód. Całość razem zagotować i gorącą zalewą zalać plasterki ogórków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.