Kiszenie w słoiku to jedna z najprostszych i najłatwiejszych sposobów na pyszne ogóreczki :)
Nie ma tutaj nic trudnego i co ważne ogóreczki zawsze się udają!
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznych ogóreczków :)
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut, następnie dokładnie umyć i wysuszyć.
Do wyparzonych i suchych słoików ciasno ułożyć ogórki, zaczynając od większych, a kończąc na mniejszych. W wolne miejsca w słoiku powkładać połówki ząbków czosnku (mogą być w łupinie), opłukany kawałek chrzanu (może być w skórce), opłukaną i osuszoną gałązkę koperku oraz listek maliny.
Wodę zagotować, wsypać sól i dokładnie rozmieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki i szczelnie zakręcić.
Tak przygotowane słoiki odstawić w ciepłe i jasne miejsce, np. na podłodze w kuchni na około 4-5 dni, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po około 900 ml.
Smacznego.