Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty

Kapusta czerwona, na Śląsku zwana też modrą kapustą to popularny w naszym kraju gatunek warzywa. Wartości odżywcze kapusta czerwona ma podobne jak kapusta biała, lecz obie kapusty różnią się smakiem.

Dlaczego kapusta czerwona ma taką barwę? Powodem są zawarte w jej liściach naturalne barwniki roślinne - antocyjany, które dodatkowo są silnymi, naturalnymi przeciwutleniaczami. Antocyjany między innymi chronią organizm przed nowotworami oraz alergiami, a ponadto wzmacniają naczynia krwionośne. Niestety nasz organizm nie magazynuje ich na zapas. Tak więc trzeba regularnie spożywać pokarmy, które zawierają antocyjany. Oprócz czerwonej kapusty znajdują się one w innych czerwonych i czarnych warzywach oraz owocach np. bakłażan, aronia czy czarne porzeczki i jagody. Czytaj więcej

Surówka z czerwonej kapusty wykonana wg tego prostego przepisu kulinarnego podanego poniżej, to doskonała okazja do zwiększenia odporności organizmu. Z tego powodu warto też jak najczęściej serwować potrawy z czerwonej kapusty naszym bliskim.

Ta surówka pięknie się prezentuje na stole w przezroczystej misce, ale jeszcze lepiej smakuje - sprawdzone!

Polecamy i smacznego życzymy :)

Składniki:

½ kg czerwonej kapusty
1 por
2 średnie jabłka (ok. 30 dag)
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na około 30 minut. Podawać jako dodatek obiadowy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
ja robię inaczej Kapuste drobno szatkuje posole i odstawiam az pusci sok wtedy zmięknie potem dodaje jabłko i marchew startą na grubych oczkach drobno pokrojony por przyprawiam solą pieprzem troszke cukru i na koniec majonez wszystko wymieszam i pychotka tak robiła moja babcia i mama
Kaisa [2009-10-13 13:20:15]
Dobrze jest dodać majonez lub naturalny jogurt zamiast oliwy wg. uznania.
Ania [2009-02-28 13:52:01]
ja ścieram na tarce jarzynowej i wtedy nie trzeba parzyć:)
neti: [2008-12-08 12:57:54]
Suróweczka bardzo dobra,myślę że byłaby lepsza gdyby ją sparzyć gorącą wodą.Ale tak bardzo dobra mniam mniam
Netlik-ANETA [2008-10-22 12:18:42]
calkiem smaczna,chrupiaca suroweczka,ciekawe jaki bylby efekt gbyby sparzyc caerwona kapustke??????????
lily [2008-06-23 22:24:20]
lepsza jest sparzona
czesja [2008-04-30 21:41:59]
Super sorówka!
Małgorzata [2008-04-09 19:02:27]
A ja dodaje jeszcze do sosu 1 łyżke musztardy rosyjskiej - nabiera smaczku, polecam!!!
Kim [2008-02-19 14:46:09]
a ja moge powiedziedziec ,że wystarczy dobrze ją zgniesc w rękach po szatkowaniu np z cebulką efekt znakomity bez parzenia :)Pozdrawiam
Gosia Kowalska usa:) [2008-01-16 03:18:57]
wystarczy ją wczesniej po poszatkowaniu nasolić zmięknie
JÓZEK [2007-11-24 14:26:02]
robiłysmy taką surowkę w szkole i ześmy ja zaparzały.
karola [2007-11-09 18:43:29]
ja kapuste czerwona ucieram na jarzynowej tarce potem zasypuje sola sprawdzony przepiis bardzo duzo zalezy zreszta od kapusty
czarna [2007-10-27 20:32:07]
Może taką "starszą" kapustę trzeba sparzyć. Ja robiłam tę surówkę ze świeżo zerwanej kapusty na działce. Po przygotowaniu całej surówki odstawiłam ją na jakieś 30 minut i po tym czasie kapusta była miękka. Można ją też wcześniej posolić, ale też nic nie stoi na przeszkodzie żeby ją sparzyć. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-10-25 21:10:43]
czy nie trzeba parzyć kapusty? ja słyszałam że czerwoną kapustę zawsze trzeba parzyć bo jest twarda
Ewcia [2007-10-25 20:54:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.