Ogóreczki w żółtej, aromatycznej zalewie polecają się na każdą imprezę, jak i na obiad.
Przepięknie wyglądają - jak zamknięte w słoiku słońce! W zimę takie ogórki wnoszą do domu promienie wakacyjnego słońca :)
Są bardzo łatwe, szybkie do wykonania i dosyć tanie.
Jeśli macie jeszcze ogórki, to warto skusić się na kilka takich słoików z ogórkami - mniam :)
Smacznego.
Ogórki opłukać, obrać ze skórki, a następnie każdego ogórka pokroić na cztery części (jeśli pestki są duże należy je wydrążyć). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w grube (około 5 mm) plastry.
Do czystych i wyparzonych słoików przełożyć ogórki, obok ułożyć plasterki cebuli i do każdego słoika wsypać ½ łyżeczki gorczycy.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól kamienną, curry, słodką paprykę w proszku i czarny pieprz. Wszystko razem wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalać przygotowane ogórki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.