Przepisy Extra

Ogórkowe pikle z curry

Ogóreczki w żółtej, aromatycznej zalewie polecają się na każdą imprezę, jak i na obiad.

Przepięknie wyglądają - jak zamknięte w słoiku słońce! W zimę takie ogórki wnoszą do domu promienie wakacyjnego słońca :)

Są bardzo łatwe, szybkie do wykonania i dosyć tanie.

Jeśli macie jeszcze ogórki, to warto skusić się na kilka takich słoików z ogórkami - mniam :)

Smacznego.

Ogórkowe pikle z curry

Składniki:

1 ½ kg ogórków (waga po obraniu)
20 dag cebuli
1 ½ łyżeczki gorczycy
Zalewa:
700 ml wody
¾ szklanki octu 10%
¾ szklanki cukru
2 łyżki soli (kamiennej)
1 ½ łyżeczki curry
1 ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¾ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać, obrać ze skórki, a następnie każdego ogórka pokroić na cztery części (jeśli pestki są duże należy je wydrążyć). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w grube (około 5 mm) plastry.

Do czystych i wyparzonych słoików przełożyć ogórki, obok ułożyć plasterki cebuli i do każdego słoika wsypać ½ łyżeczki gorczycy.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól kamienną, curry, słodką paprykę w proszku i czarny pieprz. Wszystko razem wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalać przygotowane ogórki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.