Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do dużej miski, dodać sól kamienną, wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć odciśnięte z soku, który puściły ogórki. Dodać cebulę, czosnek, koperek suszony oraz szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku i pieprzu czarnego.
Do garnka wlać ocet, olej i wsypać cukier. Całość razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Całość razem wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml i 1 słoik 500 ml.
Smacznego.