Przepisy Extra

Aromatyczne ogórki kanapkowe

Kolejna propozycja z ogórkami w roli głównej ;)

Tym razem są to ogórki krojone na długie plasterki i zalane aromatyczną zaprawą z kurkumy, curry, słodkiej i ostrej papryki w proszku - całość pięknie się prezentuje, a jak się przygryzie - to extra smakuje!

Ogórki te nie wymagają pasteryzacji. Robi się je szybko, tylko trochę trzeba poświecić czasu na krojenie...

Ale warto, bo w zimę takie ogóreczki świetnie prezentują się na kanapkach, a w połączeniu z szyneczką, czy serkiem smakują wręcz wyśmienicie. Przypominają nam także o gorącym słoneczku i pięknej wakacyjnej pogodzie :) Czytaj więcej

Z 3 1/2 kg ogórków wyjdzie nam 7 kusząco wyglądających słoiczków z aromatyczną i chrupiącą zawartością ;)

Zachęcam do przygotowania kilku słoiczków... i życzę smacznego :)

Składniki:

3 ½ kg ogórków
Zalewa:
6 ½ szklanki wody
2 szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
3 łyżki soli (kamiennej, płaskie łyżki)
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do każdego słoika:
1 gałązka selera
½ łyżeczki gorczycy
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, odciąć końcówki, a same ogórki pokroić w ósemki. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce opłukanego i osuszonego selera, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie przełożyć pokrojone ogórki.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól kamienną, curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Następnie gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić tak do ostudzenia. Na koniec wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Jeśli zalejemy je gorącą zalewą, od razu dobrze zakręcimy i odwrócimy do góry nogami, tak żeby zakrętka była "zalana" zalewą, i zostawimy tak do ostudzenia to nic nam się nie zepsuje. To jest taki sposób zaprawy bez pasteryzacji, już wiele razy tak robiłam i nic się nie zepsuło :) Powodzenia :)
Dorota [2017-08-24 23:33:58]
a czy bez gotowania nie popsują się te sloiki?
anonimowy [2017-08-24 20:10:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.