Kolejna propozycja z ogórkami w roli głównej ;)
Tym razem są to ogórki krojone na długie plasterki i zalane aromatyczną zaprawą z kurkumy, curry, słodkiej i ostrej papryki w proszku - całość pięknie się prezentuje, a jak się przygryzie - to extra smakuje!
Ogórki te nie wymagają pasteryzacji. Robi się je szybko, tylko trochę trzeba poświecić czasu na krojenie...
Ale warto, bo w zimę takie ogóreczki świetnie prezentują się na kanapkach, a w połączeniu z szyneczką, czy serkiem smakują wręcz wyśmienicie. Przypominają nam także o gorącym słoneczku i pięknej wakacyjnej pogodzie :) Czytaj więcej
Z 3 1/2 kg ogórków wyjdzie nam 7 kusząco wyglądających słoiczków z aromatyczną i chrupiącą zawartością ;)
Zachęcam do przygotowania kilku słoiczków... i życzę smacznego :)
Ogórki umyć, odciąć końcówki, a same ogórki pokroić w ósemki. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce opłukanego i osuszonego selera, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie przełożyć pokrojone ogórki.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól kamienną, curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Następnie gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić tak do ostudzenia. Na koniec wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Smacznego.