Prosty, szybki i mało skomplikowany przepis na pączki :)
Oponki - pączki angielskie - oszukane pączki - pączki z dziurką - jak widać nazw jest wiele, a co jedna to ciekawsza ;) Jedynie smak zawsze ten sam! :)
Kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem pączków, to na "pierwszy ognień" polecam właśnie ten przepis. Tutaj twarogu nie trzeba mielić, te grudni serowe w cieście rozpuszczą się podczas smażenia - więc problem mielenia sera mamy z głowy :) Podane składniki należy tylko wymieszać, wyrobić, potem wykrawać pączki, smażyć i już podawać do stołu. Oczywiście sypiemy je jeszcze słodkim białym puchem, ale nie tym co za oknem ;) Czytaj więcej
To pączki dla zapracowanych, ale także dla wymagających smakoszy :) Kochają je dzieci i nie tylko ;)
Nic, tylko je smażyć i smażyć - udanych wypieków tłusto-czwartkowych i smacznego!
Do miski przesiać mąkę pszenną. Masło przełożyć do rondelka, roztopić i ostudzić.
Do mąki dodać twaróg, masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką.
Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać szklanką większe kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółka.
Na rozgrzany olej kłaść oponki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową lub widelcem i układać na ręczniku papierowym. Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyjdzie około 40 sztuk przepysznych oponek. Oczywiście najlepsze są tego dnia, w którym są smażone.
Smacznego pączka! :)