Przepisy Extra

Róże karnawałowe

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
ok. 8 łyżek śmietany 18%
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
cukier puder
gęsta konfitura
wiśnie (kandyzowane lub z kompotu)

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rum. Razem posiekać, wymieszać i zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło dodać jeszcze mąkę pszenną, a gdy będzie twarde dodać śmietanę. Wyrabiać dość długo ręką, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie uderzać wałkiem kuchennym w ciasto przez około 15 minut, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Na koniec ciasto owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 2 mm) i wycinać krążki w trzech różnych wielkościach (np. szklanką, literatką i kieliszkiem, o średnicach np. 6,5 cm, 5 cm, 3,5 cm). Każdy krążek naciąć nożem na brzegach.

Na największy krążek położyć średni krążek, a na nim najmniejszy krążek. Środek nacisnąć palcem, sklejając krążki ze sobą (można też miejsca sklejenia posmarować białkiem). Od razu wrzucić na rozgrzany i głęboki tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu garnka. Smażyć na jasno złoty kolor, następnie delikatnie odwrócić i jeszcze chwilkę smażyć. Wyjmować i układać na ręczniku papierowym.

Ostudzone róże karnawałowe posypać cukrem pudrem. Środek każdej róży uzupełnić gęstą konfiturą lub wisienką.

Z podanych składników wyjdzie około 50 róż karnawałowych.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Róże
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.