To wyjątkowe ciasteczka. Wykonane ze zdrowej mąki orkiszowej, cukru trzcinowego, masła i jajka, z dodatkiem aromatycznych przypraw: cynamonu, imbiru oraz gałki muszkatołowej. Ciasteczka orzechowe mają bardzo wyrazisty smak oraz zapach. Są naprawdę pyszne!
Ich wykonanie jest bardzo proste, tak proste, że w ramach zabawy, można ciasteczka wykonać wspólnie z dziećmi. Nasze pociechy uwielbiają takie zajęcia i własnoręcznie wykonane ciasteczka. Smacznego!
Do miski wsypać mąkę orkiszową, zmielone orzechy włoskie i cukier trzcinowy. Dodać masło, jajko, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i cynamonu. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Delikatnie przełożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia (pomagając sobie nożem). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanego przepisu wyjdzie około 40 orkiszowo-orzechowych ciasteczek.
Smacznego.