Do mąki pszennej dodać jajko, olej i wrzącą wodę (tyle, aby ciasto się połączyło). Razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).
Szynkę i mielonkę pokroić w małą kosteczkę i razem wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta położyć łyżeczką farsz i skleić palcami. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 2 minuty.
Wędzoną słoninę pokroić w małą kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie i razem smażyć.
Po ugotowaniu pierogi wyłożyć na talerze i polać zrumienioną cebulką ze słoninką. Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 50 sztuk pierogów z szynką.
Smacznego.