Zieloną paprykę przekroić wzdłuż na połowę, oczyścić, opłukać i osuszyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i chwilkę smażyć. Następnie dodać cebulę i dalej smażyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Razem wymieszać i patelnie zdjąć z ognia.
Na patelnie przełożyć ugotowany ryż, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, mielonego kminku, kurkumy, pokrojonej natki zielonej pietruszki i surowe żółtka. Wszystko dokładnie razem wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem napełniać papryki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać bulion. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać faszerowane papryki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.
Podawać na gorąco polane 2-3 łyżkami bulionu. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.