Przepisy Extra

Papryka faszerowana ryżem i wędzonym boczkiem

Składniki:

50 dag zielonej papryki (około 4 sztuki)
Farsz:
20 dag ryżu (2 woreczki)
1 łyżka oleju
15 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
majeranek
mielony kminek
kurkuma
natka zielonej pietruszki
2 żółtka
sól morska
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
250 ml bulionu
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Zieloną paprykę przekroić wzdłuż na połowę, oczyścić, opłukać i osuszyć.

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i chwilkę smażyć. Następnie dodać cebulę i dalej smażyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Razem wymieszać i patelnie zdjąć z ognia.

Na patelnie przełożyć ugotowany ryż, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, mielonego kminku, kurkumy, pokrojonej natki zielonej pietruszki i surowe żółtka. Wszystko dokładnie razem wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowym farszem napełniać papryki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać bulion. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać faszerowane papryki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Podawać na gorąco polane 2-3 łyżkami bulionu. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.