Przepisy Extra

Papryka stożkowa faszerowana mielonym mięsem i cukinią

To łatwy i smaczny pomysł na letni obiad :)

Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, paprykę i mielone mięso - to właśnie Wam podpowiadam i podrzucam sprawdzony przepis na papryki faszerowane pysznym i aromatycznym mięsno-warzywnym farszem.

Całość po zapieczeniu polewamy pysznym i błyskawicznym do przygotowania pomidorowym sosem. Podajemy np. z ryżem i dużą ilością dobrej surówki - u mnie zdrowy jarmuż. Czytaj więcej

Danie jest sycące i wychodzi go dużo. Śmiało można go podać na przyjęcie urodzinowe, bo świetnie się prezentuje i całość rewelacyjne smakuje :) A może być też obiadem na dwa dni, a to wspaniały ratunek dla nas, kiedy w upalne wakacyjne dni nie chce nam się za bardzo gotować ;)

Smacznego!

Papryka stożkowa faszerowana mielonym mięsem i cukinią

Składniki:

85 dag papryki stożkowej (11 sztuk)
60 dag cukinii
sól
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
½ kg mielonego mięsa
1 jajko
½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
½ pęczka zielonej pietruszki
kminek (mielony)
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
Sos pomidorowy:
2 łyżki masła
2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki wody
1 łyżka śmietanki 30%
sok z cytryny
bazylia
oregano
lubczyk (suszony)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Z papryki stożkowej odciąć górę, oczyścić z nasion, opłukać i osuszyć.

Cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, żeby puścił sok. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.

Cukinię odcisnąć z soku, który puściła i przełożyć do miski. Dodać cebulę, czosnek, mielone mięso, surowe jajko, Vegetę, natkę zielonej pietruszki, szczyptę mielonego kminku, ostrej papryki w proszku, soli, czarnego pieprzu i rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać i gotowy farsz nakładać łyżką (ubijając) do przygotowanych wcześniej papryk. Każdą paprykę przykryć odciętą górą i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć koncentrat pomidorowy, wlać wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietankę, kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę bazylii, oregano, lubczyku, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.

Faszerowane papryki podawać polane sosem pomidorowym z np. ryżem i dowolnym dodatkiem obiadowym - u mnie jarmuż.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.