Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto z mrożonymi truskawkami, dla odmiany ze zdrową mąką pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym. Kruche, pełnoziarniste ciasto wykładamy na spód formy, potem zamrożone truskawki, a na górę pozostałe starte ciasto. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy słodkim, białym puchem :) Jeśli ktoś dba o linę lub nie może jeść słodkich wypieków, wtedy może ilość cukru zmniejszyć. To ciasto można bardzo szybko zrobić i zaraz się nim zajadać - smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, jajka, śmietanę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść pełnoziarniste ciasto. Żaroodporną formę lub dużą tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć ¾ ciasta i nakłuć widelcem, a pozostałe ciasto zamrozić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Zamrożone truskawki przesypać do miski, obsypać 2 łyżkami bułki tartej i dokładnie razem wymieszać. Na podpieczone ciasto rozsypać pozostałą bułkę tartą, wyłożyć zamrożone truskawki, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe pełnoziarniste ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.
Ostudzone pełnoziarniste ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.
Smacznego.