Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać masło, żółtka, śmietanę, smalec, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.
Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Wsypać kisiel wiśniowy (w proszku) i dalej ubijać. Do gotowej pianki przełożyć ostudzone jabłka i delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć w formie i nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą i wyłożyć piankę z kawałkami jabłek. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie rozłożyć na piance.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.