Przepisy Extra

Pieczarkowa sałatka z konserwowymi ogórkami

Składniki:

1 kg pieczarek
25 dag cebuli
2 ząbki czosnku
30 dag konserwowych ogórków
10 dag szynki w plasterkach (np. pieczonego filetu z kurczaka)
2 łyżki musztardy
1 łyżka jogurtu naturalnego
ostra papryka w proszku
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię teflonową i zrumienić na niej cebulę (tylko 20 dag), następnie dodać pieczarki i czosnek. Razem smażyć około 20 minut (jak woda z pieczarek wyparuje to można jeszcze wszystko przyrumienić). Następnie ostudzić.

Konserwowe ogórki pokroić w kostkę i osączyć z soku. Szynkę pokroić w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodać konserwowe ogórki, szynkę i pozostałą surową cebulę (5 dag). Następnie dodać musztardę i jogurt naturalny. Przyprawić do smaku ostrą papryką w proszku, solą morską i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że sałatka smakowała i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 17:31:45]
sałatka bardzo smaczna...:-)
avon76 [2013-01-06 14:29:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.