Przepisy Extra

Pieczonki z ogniska

Aromatyczne i przepyszne są pieczone ziemniaki z ogniska, te pieczone w domu nigdy im nie dorównają ;)

Obok ziemniaków na ognisku zapiekają się także czerwone buraczki, marchewka, kapustka, cebulka, pietruszka i seler, a z nimi do smaku przyprawy i zioła :)

Pieczonki z ogniska

Składniki:

2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
70 dag białej kapusty
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag marchwi (waga po obraniu)
30 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
30 dag cebuli
15 dag pietruszki (waga po obraniu)
10 dag selera (waga po obraniu)
10 dag smalcu
2 łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchew, czerwone buraki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (a jak są duże, to w półplasterki). Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Smalec pokroić w plasterki.

Do dużej miski lub garnka przełożyć ziemniaki, marchew, czerwone buraki, pietruszkę, seler, białą kapustę, cebulę i połowę smalcu. Dodać Vegetę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natkę zielonej pietruszki, ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać.

Duży rondel wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niego przyprawione plasterki warzyw. Na wierzchu położyć pozostały smalec i liście laurowe. Następnie przykryć papierem do pieczenia i pokrywką.

Gotowy rondel położyć na ogniu na świeżym powietrzu. Piec nad ogniem (najlepiej średnim) przez około 60 minut. Ognisko należy doglądać cały czas, aby nie zgasło.

Gdy poczujemy ten piękny zapach pieczonych ziemniaków, to znak, że nasze ziemniaczki są już gotowe :)

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji - z dokładkami ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dokładnie, takie są pycha! :)
Dorota [2017-08-11 12:07:46]
Polecam konsumować razem z zsiadłym mlekiem bądź kefirem. Wtedy są jeszcze lepsze!
Wacek [2017-08-05 13:15:28]
Pieczonki smak dzieciństwa hm. W żelaznym garnku odwróconym do ogniska.To właśnie ten dym daje cały smak . Robię je bardzo często na kuchni .To danie śląskie pozdrawiam :-)
Jola [2016-08-20 09:09:31]
Dziękuję bardzo za miły komentarz i cieszę się, że pieczonki Wam smakowały :) Ja je bardzo lubię, a wręcz uwielbiam, i chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-05-11 22:25:47]
Pieczonki - rewelacja! Smakują naprawdę pysznie, spokojnie polecam :)
AniaS [2016-05-11 21:06:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.