Aromatyczne i przepyszne są pieczone ziemniaki z ogniska, te pieczone w domu nigdy im nie dorównają ;)
Obok ziemniaków na ognisku zapiekają się także czerwone buraczki, marchewka, kapustka, cebulka, pietruszka i seler, a z nimi do smaku przyprawy i zioła :)
Ziemniaki, marchew, czerwone buraki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (a jak są duże, to w półplasterki). Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Smalec pokroić w plasterki.
Do dużej miski lub garnka przełożyć ziemniaki, marchew, czerwone buraki, pietruszkę, seler, białą kapustę, cebulę i połowę smalcu. Dodać Vegetę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natkę zielonej pietruszki, ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać.
Duży rondel wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niego przyprawione plasterki warzyw. Na wierzchu położyć pozostały smalec i liście laurowe. Następnie przykryć papierem do pieczenia i pokrywką.
Gotowy rondel położyć na ogniu na świeżym powietrzu. Piec nad ogniem (najlepiej średnim) przez około 60 minut. Ognisko należy doglądać cały czas, aby nie zgasło.
Gdy poczujemy ten piękny zapach pieczonych ziemniaków, to znak, że nasze ziemniaczki są już gotowe :)
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji - z dokładkami ;)
Smacznego.