Kapustę opłukać i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 25 minut, a następnie odcedzić i przełożyć do dużego garnka.
Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Następnie przełożyć do kapusty (ale bez tłuszczu).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałego tłuszczu, wymieszać i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Posypać szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć, a na koniec przełożyć do kapusty.
Patisona razem z jabłkami obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Suszone śliwki również pokroić w kostkę i razem z patisonem i jabłkami przełożyć do garnka z kapustą. Dodać Vegetę, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, razem wymieszać i dusić przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby bios się nie przypalił.
Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i całość razem wymieszać.
Podawać na gorąco z bułeczką lub z dodatkiem ziemniaków.
Podane składniki wystarczą około 10 porcji.
Smacznego.