To rozgrzewające, smaczne i sycące danie obiadowe na jest idealne na zimne, szare i deszczowe dni...
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę (młodą cukinię w skórce). Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą i wędzonym boczkiem również pokroić w kostkę. Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Pęczek natki zielonej pietruszki oraz koperku, opłukać i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cukinię, cebulę, czerwone buraki, kiełbasę, wędzony boczek, natkę zielonej pietruszki, koperek i czosnek. Dodać 3 łyżki oleju, Vegetę, szczyptę wędzonej papryki w proszku, majeranku oraz soli i pieprzu do smaku.
Całość razem wymieszać i przełożyć do dużego rondla wysmarowanego wcześniej pozostałym olejem (1 łyżką). Na górze zapiekanki położyć listek laurowy i rondel przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 50 minut.
Gotową zapiekankę podawać na gorąco. Można ja podawać z kefirem lub mizerią.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.