Przepisy Extra

Zapiekanka jesienna z ziemniaków, cukinii i buraków

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
75 dag cukinii (waga po obraniu)
40 dag cebuli
15 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
20 dag kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
½ pęczka koperku
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
papryka wędzona w proszku
majeranek
sól
pieprz
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę (młodą cukinię w skórce). Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą i wędzonym boczkiem również pokroić w kostkę. Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Pęczek natki zielonej pietruszki oraz koperku, opłukać i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cukinię, cebulę, czerwone buraki, kiełbasę, wędzony boczek, natkę zielonej pietruszki, koperek i czosnek. Dodać 3 łyżki oleju, Vegetę, szczyptę wędzonej papryki w proszku, majeranku oraz soli i pieprzu do smaku.

Całość razem wymieszać i przełożyć do dużego rondla wysmarowanego wcześniej pozostałym olejem (1 łyżką). Na górze zapiekanki położyć listek laurowy i rondel przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 50 minut.

Gotową zapiekankę podawać na gorąco. Można ja podawać z kefirem lub mizerią.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.