Truskawki to bardzo lubiane owoce sezonowe, i dlatego często goszczą one na polskich stołach. Ich spożywanie dietetycy zalecają zarówno młodym jak również starszym osobom.
W tym przepisie na pierogi nadzienie stanowią właśnie te zdrowe, smaczne i soczyste owoce lata - mniam :)
Pierogi to danie, które zwykle wymaga trochę pracy. Jednak w tym wypadku ich smak i zadowolone miny jedzących będą nagrodą dla kucharza! Czytaj więcej
To pyszne danie można zaserwować do obiadu, zwłaszcza w rodzinach z dziećmi, które często marudzą przy jedzeniu. Słodkie pierogi truskawkowe na pewno im zasmakują.
Jest to też świetna propozycja obiadowa na letnie, wakacyjne dni, gdzie obiad spożywany na świeżym powietrzu smakuje najlepiej - mniam :)
Zachęcamy do tej słodkiej produkcji ;)
Smacznego.
Do mąki pszennej dodać jajko, miękkie masło, wymieszać drewnianą łyżką dolewając gorącą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Truskawki opłukać, osuszyć i obrać z szypułek.
Ciasto rozwałkować, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać szklanką krążki, na środek każdego krążka położyć truskawkę i sklejać pierogi.
Następnie wrzucać do wrzącej, osolonej wody, i gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę, a następnie wyciągać łyżką cedzakową. Gorące pierogi rozkładać na talerzach, polać jogurtem naturalnym i posypać cukrem. Udekorować kawałkami truskawek i listkami melisy.
Z podanych składników wyjdzie około 75 pysznych pierogów z owocami lata :)
Smacznego.