Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i zrobić dołek. Wbić jajko i dodać olej. Mieszając ciasto drewnianą łyżką dolewać wrzącą wodę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć pokrywką, aby nie wysychało.
Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i razem wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Następnie wycinać szklanką krążki, na środek krążka kłaść łyżeczką farsz serowy, złożyć na pół i sklejać brzegi. Do wrzącej osolonej wody, dodać kilka kropli oleju, wrzucać partiami pierogi, gdy wypłyną pogotować jeszcze 1 minutkę i wyciągać łyżką cedzakową.
Gorące pierogi polać roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym. Z podanych składników wyjdzie około 70 pierogów z serem.
Smacznego.