Pierogi na słodko, to dobry pomysł i chociaż jest z nimi trochę pracy, to warto je przygotować. Farsz, czyli wypełnienie tych pierogów stanowią same przysmaki: mak, rodzynki, orzechy włoskie, miód i kandyzowana skórka pomarańczy. Aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczną masę dodano aromat migdałowy i rum - mniam :) Czy czujecie ten smak i zapach? Niepowtarzalne wrażenia!
To fajny przepis dla miłośników pierogów, a także dla miłośników małych, niebieskich kuleczek, czyli maku.
Pierogi z makiem to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Czytaj więcej
Składniki farszu nie tylko są smaczne, ale mają również wartości odżywcze. Pierogi są bardzo syte i na pewno zasmakują domownikom.
Pierogi z makiem są idealne na świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Te pierogi są tak pyszne, że na pewno zagoszczą na Waszym tegorocznym stole świątecznym i będą gościły na nim co roku!
Warto wiedzieć, że pierogi z makiem to świetne i smaczne źródło wapnia. Wychodzą delikatne w smaku i są sycące.
To jedna z 12 potraw na wigilijny stół.
Smacznego :)
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Zrobić dołek wbić jajko, dodać olej, a następnie wlewać stopniowo gorącą przegotowaną wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Owinąć w ściereczkę i odstawić na około 30 minut.
Suchy mak zmielić w maszynce do maku. Wlać do niego około ¾ szklanki wrzącej wody. Wymieszać, przykryć talerzykiem i pozostawić do ostudzenia. Rodzynki zalać rumem i wymieszać. Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do zaparzonego maku dodać rodzynki z rumem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszytko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kubkiem kółka (bo będą większe, ewentualnie zwykłą szklanką), kłaść łyżeczką farsz makowy z bakaliami i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem.
Z podanych składników wyjdzie około 60 pierogów.
Smacznego.