Do mąki pszennej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną letnią wodę (tyle ile pochłonie mąka pszenna, około ½-¾ szklanki). Zagnieść ciasto i nakryć miską, aby nie wyschło.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Każdą łodygę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier, bułkę tartą i razem wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać kubkiem krążki (można też szklanką wtedy będą mniejsze). Na każdy krążek ciasta położyć około 2 łyżeczki rabarbaru. Pierogi skleić palcami.
Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 35 dużych pierogów z rabarbarem.
Smacznego.