Przepisy Extra

Pikle

Pikle to dobry sposób na wykorzystanie w kuchni dużych ogórków zielonych

Przepis wymaga trochę pracy, ale otrzymamy smaczny dodatek do dań obiadowych.

Pikle mogą być wykorzystane jako przekąska.

Z tej ilości ogórków otrzymałam 3 średniej wielkości słoiki, takie po dżemie lub majonezie.

Składniki:

3 kg ogórków
3 łyżeczki soli
¾ szklanki cukru
½ szklanki octu
1 łyżka gorczycy

Sposób wykonania:

Ogórki obrać, po czym przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć łyżką gniazda nasienne.

W ten sposób otrzyma się około 1,5 – 1,6 kg ogórków na pikle.

Tak przygotowane ogórki ponownie przekroić wzdłuż na paski, a następnie na pół.

Pokrojone ogórki umieścić w misce i posypać solą.

Całość dobrze wymieszać.

Pozostawić na całą noc.

Po tym czasie odlać powstałą wodę i ogórki posypać cukrem.

Odstawić na 4 – 5 godzin, a następnie dolać ocet i dodać gorczycę.

Całość wymieszać.

Przygotowane w ten sposób pikle umieścić wraz z zalewą w słoikach.

Pasteryzować ok.15 minut.

Dodane przez Ella w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.